Materialen waarmee ik werk

Ik streef naar het beste!

Glaskralen, edelsteen en acryl

Ik vind glaskralen en edelstenen het mooist om mee te werken, omdat het mooi is, mooi blijft en goed in de hand aanvoelt. 

Acryl kralen zijn kunststof kralen. Deze zijn lichter in gewicht en goedkoper dan de glaskralen. Ze zijn sterk, mooi en sierlijk om te gebruiken en vooral erg leuk voor kinderen. Na verloop van tijd kan hier het buitenste laagje verf afslijten (mede afhankelijk van wrijving/gebruik).

Ook gebruik ik Rocailles, dit zijn kleine glaskraaltjes. In deze categorie vallen ook de Miyuki de Delicia (merknaam), deze heeft een cilindervorm en een wat groter rijggat. Je vindt ze in verschillende vormen, kleuren en maten.  

 

Zilverkleurige en metalen materialen

Om de armbanden te versieren gebruik ik ook zilverkleurige kralen, bedels, hang- en sluitwerk. Ik gebruik metalen materialen van verschillende kwaliteit, zoals: HQ (Hobby Quality),  DQ (Designer Quality),  PQ (Proffesional Quality), deze laatste twee gebruik ik het meest. De DQ en PQ zijn net wat mooier en zwaarder dan HQ al wil dat zeker niet zeggen dat het altijd beter is. Ik kijk of het er leuk en mooi uitziet en het liefste houd ik het in mijn handen om te voelen. Ik gebruik soms ook roestvrijstaal of edelstaal, dit verkleurd niet en is erg stevig of een enkele keer sterling zilver 925.

Je komt metalen kralen en bedels tegen met de term 'silver plated'. Dat zijn verzilverde producten met een dun laagje zilver, deze gebruik ik veel. Dit is een goedkoper alternatief voor 'zuiver' zilver en het is een prachtige kwaliteit.

Je hebt ook 'antiek zilver' dit ziet er wat donkerder uit dan lichtzilver en verkleurd bijna niet.

 

Wat niet tegen te gaan is dat de zilverkleurige metalen (kunnen) verkleuren op den duur. Dat komt omdat er een dun zilverlaagje overheen zit net als bij echt zilveren sieraden. Dat kan komen door de lucht, licht, of door het dragen op de huid (door de zuurgraad) of door in aanraking te komen met zeep, shampoo, handcrème, agressieve stoffen etc. Waarom het ene metaal soms sneller aanslaat dan het andere is niet te voorspellen, ik heb hier lang onderzoek naar gedaan. Maar gelukkig kan je het weer oppoetsen met een (poets)doek. Zie ook onderhoud sieraden.

 

Wat is het verschil tussen metal look en zilverkleurig metalen kralen/bedels?

Metal look

Metal look kralen/bedels zijn gemaakt van gegalvaniseerde kunststof. Galvaniseren wil zeggen dat het een methode is die gebruik maakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal. Ze lijken op metaal maar ze zijn lichter in gewicht en goedkoper dan metalen kralen. Als je alleen hiervan een armband maakt dan voelt het goedkoop net als dat je een armband maakt met alleen maar plastic kralen, het is zo ligt als een veertje. Ook slijt bij veel wrijving op den duur het bovenste laagje eraf. Metal look gebruik ik niet zo veel, toch is dit ook erg mooi en kan lang meegaan.   

 

Metalen kralen

Metalen kralen zijn er in de kleuren rosé, brons, goud en zilver. Zilverkleurige metalen kralen/bedels zijn kralen/bedels van metaal met een dun laagje zilver. Ze voelen en wegen zwaarder dan de 'metal look' kralen. Het nadeel hiervan is dat ze kunnen verkleuren en het voordeel is dat je ze (bijna) altijd weer mooi kan oppoetsen! Helaas worden sommige kralen/bedels na verloop van tijd minder mooi en anderen blijven wel lang mooi. Waar dit aan ligt weet ik niet, misschien ligt het aan de kwaliteit of ligt het al heel lang in de winkel/groothandel of komt het doordat het in aanraking is geweest met licht of handcrème...? Dat is iets wat je aan de buitenkant niet kan zien als je het koopt dus ook niet kan weten van tevoren. Ook bij DQ (Designer Quality) kralen wat populair is en veel verkocht wordt gebeurd dit. 

 

Verschillende materialen band/koord

Nylon koord, waxkoord, satijnkoord, wol en (kunst)leer

Ik werk het liefst met verschillende materialen, soms omdat het ene materiaal gewoon praktisch is, voor de afwisseling of voor een leuk effect. Elk nieuw materiaal zorgt weer voor nieuwe inspiratie! Zo gebruik ik bijvoorbeeld nylon koord (glanzend, sterk, soepel), waxkoord (sterk, mat, stroef of soepel en zacht), satijnkoord (glanzend, zacht op de huid, sterk, soepel) of wol (geeft een leuk effect), lint etc. 

Bij satijnkoord en wol moet je ook een beetje oppassen dat het niet aan iets scherps blijft haken, want dan heb je een lusje eruit. 

 

(Kunst)leer

Ik gebruik ook graag (kunst)leer oftewel imitatie leer. Dit materiaal is stevig, ziet er leuk uit en is er in veel verschillende designs met leuke printjes, zoals bijvoorbeeld bamboe-, reptielen-, luipaardprint. Je hebt rond en plat gevlochten, glad, breed, smal, dik, dun enzovoort. De kwaliteit is niet minder goed dan echt leer vind ik. 

Suède en imitatie suède veters zijn beiden mooie, stevige materialen en leuk om mee te werken. De kwaliteit kan verschillen, sommige zijn sterk of minder sterk, deze trek je snel kapot, sommige geven zelfs af. Je hebt veters met en zonder glitter of strass. Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer, is hierdoor minder duurzaam maar wel zachter dan gewoon leer en heeft een geborstelde structuur. Imitatie suède oogt gladder dan echt suède. Ik gebruik het sterkste materiaal dat ik vinden kan en suède dat afgeeft gebruik ik niet. Een ander woord voor imitatie suède is faux suède dit klinkt gewoon wat chiquer.

 

Gecoate staaldraad en elastiek

Kralen geregen op rijgdraad rijg ik meestal op doorzichtig nylondraad (visdraad) of Fireline dit is sterker dan nylondraad en heeft een mooi wax laagje, zeer sterk en breekt niet makkelijk. Of ik rijg kralen aan elastiek. Dit kan altijd breken, het ligt er ook maar aan hoe hard je eraan trekt. Elastiek dat niet breekt heb ik helaas nog niet gevonden. Wel zit er verschil in de ene of andere kwaliteit, dat is een kwestie van uitproberen. Als het lukt, als de kralengaten groot genoeg zijn, dan maak ik armbanden op dubbel elastiek, omdat dat dubbel zo sterk is. 

 

Dit was een klein tipje van de sluier, want er is natuurlijk veel meer materiaal om over te schrijven. En dan heb ik het over het afwerken en de verschillende technieken nog niet eens gehad. Ik hoop dat je het leuk vond wat over de verschillende materialen te lezen. En als je zelf gaat beginnen met sieraden maken dan heb ik je hopelijk wat tips kunnen geven! 


Blijf altijd jezelf, het origineel is meer waard dan een kopie