Materialen waarmee ik werk

Ik streef naar het beste

Glaskralen, edelsteen en acryl

Ik vind glaskralen en edelstenen het mooist om mee te werken, omdat het mooi is, mooi blijft en goed in de hand aanvoelt. 

Acryl kralen zijn kunststof kralen. Deze zijn lichter in gewicht en goedkoper dan de glaskralen. Ze zijn sterk, mooi en sierlijk om te gebruiken en vooral erg leuk voor kinderen. Na verloop van tijd kan hier het buitenste laagje verf afslijten (mede afhankelijk van wrijving/gebruik).

Ook gebruik ik Rocailles, dit zijn kleine glaskraaltjes. In deze categorie vallen ook de Miyuki de Delicia (merknaam), deze heeft een cilindervorm en een wat groter rijg gat. Je vindt ze in verschillende vormen, kleuren en maten.  

 

Zilverkleurige en metalen materialen

Om mijn armbanden te versieren gebruik ik graag zilverkleurig materiaal (kralen, bedels, hang- en sluitwerk). Ik gebruik metalen kralen en benodigdheden van verschillende kwaliteiten en materialen. Je hebt verschillende soorten, zoals: HQ (Hobby Quality),  DQ (Designer Quality),  PQ (Proffesional Quality), deze laatste twee gebruik ik het meest. De DQ en PQ zijn net wat mooier en zwaarder dan HQ al wil dat niet zeggen dat het áltijd mooier/beter is. Ik gebruik soms ook roestvrijstaal of edelstaal (dit verkleurd niet en is erg stevig) of echt sterling zilver 925.

Je komt op internet ook metalen kralen en bedels tegen met de term 'silver plated'. Dat zijn verzilverde producten met een dun laagje zilver. Dit is een goedkoper alternatief voor 'zuiver' zilver en het is een prachtige kwaliteit.

Je hebt ook 'antiek zilver' dit ziet er wat donkerder uit dan zilver.

Wat niet tegen te gaan is dat zilverkleurige metalen sieraden kunnen verkleuren op den duur. Dat komt omdat er een dun zilverlaagje overheen zit, het is net als bij echt zilveren sieraden. Dat kan komen door de lucht, licht, of door het dragen op de huid (door de zuurgraad) of door in aanraking te komen met zeep, shampoo, agressieve stoffen etc. Waarom het ene metaal soms sneller aanslaat dan het andere is niet altijd te voorspellen. Maar gelukkig kan je het weer oppoetsen met een (poets)doek. Zie ook onderhoud sieraden.

 

Wat is het verschil tussen metal look en zilverkleurig metalen kralen/bedels?

Metal look kralen/bedels zijn gemaakt van gegalvaniseerde kunststof. Galvaniseren wil zeggen dat het een methode is die gebruik maakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal. Ze lijken op metaal maar ze zijn lichter in gewicht en goedkoper dan metalen kralen. Ook slijt bij veel wrijving op den duur het bovenste laagje eraf. Metal look gebruik ik niet zo veel.   

Zilverkleurig metalen kralen/bedels zijn kralen/bedels van metaal. Ze voelen en wegen zwaarder dan de metal look kralen.

Kortom, ook als iets niet echt metaal is maar metal look dan kan dit heel mooi zijn en ook best mooi blijven. Ook hierbij is dit afhankelijk van de kwaliteit en hoe ermee om gegaan wordt.

 

Draad en (kunst)leer

Ik werk het liefst met verschillende materialen, soms omdat het ene materiaal gewoon praktisch is, voor de afwisseling of voor een leuk effect. Elk nieuw materiaal zorgt weer voor nieuwe inspiratie! Zo gebruik ik bijvoorbeeld nylondraad (glanzend, stevig, soepel), waxkoord (stevig, mat, stroef of soepel en zacht), satijnkoord (glanzend, zacht op de huid, stevig, soepel) of wol (stevig en geeft een leuk effect), lint etc. 

Bij satijnkoord en wol moet je ook een beetje oppassen dat het niet aan iets scherps blijft haken, want dan heb je een lusje eruit. Zie ook onderhoud sieraden.

Ik gebruik ook graag (kunst)leer. Dit materiaal ziet er leuk uit en is er in veel verschillende designs en is heel stevig. Suède en imitatie suède (dit wordt ook faux suède genoemd, dat klinkt wat chiquer) zijn beiden ook mooi materiaal en leuk om mee te werken. Imitatie suède koorden/banden zijn er in verschillende kwaliteiten (sterk en minder sterk, sommigen geven zelfs af), met en zonder glitter. Ik gebruik het sterkste materiaal dat ik vinden kan en suède dat afgeeft gebruik ik niet.

 

Kralen geregen op rijgdraad rijg ik op zo sterk mogelijk elastiek of op gecoate staaldraad, want dat breekt niet makkelijk. Elastiek kan altijd breken het ligt er maar aan hoe hard je er aan trekt. Elastiek dat niet breekt heb ik helaas nog niet gevonden. Als het lukt, als de kralengaten groot genoeg zijn, dan maak ik armbanden op dubbel elastiek, omdat dat dubbel zo sterk is.


Blijf altijd jezelf, het origineel is meer waard dan een kopie